A NESsT és a Citibank Magyarország díjazta az üzleti szférában szervezett 2011/2012. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenyük győzteseit

Három vállalkozás összesen 20 ezer dollárnyi támogatással fejlesztheti tovább vállalkozását, és jogosulttá válik egyéves üzleti tanácsadásra összesen 15 ezer dollár értékben

2012. szeptember 3.

Augusztus 29-én a NESsT és a Citibank győzteseket hirdetett az üzleti szférában megszervezett 2011/2012. évi NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny résztvevői között. A díjakat Horváth Anna, a NESsT magyarországi vállalkozásfejlesztési menedzsere és Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója adta át. A verseny célja az üzleti szférában működő társadalmi vállalkozások fejlődésének elősegítése.

A NESsT meghatározása szerint a társadalmi vállalkozások kritikus társadalmi problémák megoldására jönnek létre. A társadalmi vállalkozások az üzleti szférában termékeik és szolgáltatásaik értékesítése mellett kiemelt hangsúlyt helyeznek egy konkrét társadalmi probléma megoldására, mint például a hátrányos helyzetű egyének munkához való jutásának támogatása vagy környezetvédelmi célok megvalósítása. Működésük során ezeknek a vállalkozásoknak egyensúlyt kell találniuk a profitcél és a társadalmi célkitűzések között, hogy mind a pénzügyi hasznot, mind a társadalmi hatásokat maximalizálni tudják.

10 üzleti tervvel 9 kisvállalkozás vett részt a NESsT tíz hónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési oktatásban, valamint személyre szabott tanácsadásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel javíthatják pénzügyi lehetőségeiket, és elősegíthetik társadalmi céljaik elérését. A NESsT és a Citibank a program végén a legmagasabb színvonalú üzleti terveket elkészítő három kisvállalkozást jutalmazta összesen 20 ezer dollár értékű díjjal, ezzel is hozzájárulva üzleti koncepciójuk továbbépítéséhez. Ezen felül mind a három vállalkozás jogosulttá vált a NESsT portfólión belül egy egyéves időtartamra szóló üzleti tanácsadásra és tréningre, amelynek értéke egyenként meghaladja az 5 ezer dollárt.

A Citibank, a NESsT és a díjazott társadalmi vállalkozások vezető képviselői az augusztus 29-ei ünnepségen

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója a díjátadó ünnepségen elmondta: „A Citibank CSR-stratégiájának egyik kulcsfontosságú területe a vállalkozások gazdasági versenyképességének fejlesztése, és ez a program tökéletesen beleillik ebbe a stratégiába. A résztvevők pozitív visszajelzései megerősítenek minket abban, hogy jó úton haladunk, hiszen a NESsT-tel közös programunk innovatív megoldásokat ösztönöz, és olyan szemléletet közvetít, amely túlmutat a klasszikus jótékonysági tevékenységeken azáltal, hogy társadalmi vállalkozásokat fejleszt, amelyek számára fontos, hogy több figyelmet és elismerést vívjanak ki az üzleti szférában.”

Váczi Borbála, a díjat nyert matyodesign résztulajdonosa és egyik vezetője elmondta: „A program keretében végzett közös munka során a NESsT sokat segített nekünk, hogy a szerteágazó fejlesztési ötleteink között megtaláljuk azt, amely hozzásegíthet minket egy hosszú távon fenntartható és üzletileg eredményes vállalkozás működtetéséhez.”

Az üzleti szférában működő vállalkozások számára szervezett 2011/2012. évi NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny a Citi Alapítvány támogatásával valósult meg. A program folytatódik: a 2012/2013. évi verseny 2012 őszén kerül meghirdetésre.

A 25 citibankos önkéntes fontos feladatot látott el a program folyamán: az üzleti tervek értékelőiként, a vállalkozások mentoraiként és a tréningek során néhány témában társelőadóként működtek közre. Leginkább a program módszere fogta meg az önkénteseket, és mindannyian elismerték, hogy ők maguk is rengeteget tanultak a vállalkozásoktól.

A díjazott – finanszírozásban és egyéves üzletfejlesztésben részesülő – vállalkozások:

Alko-soft Bt. (Budapest) – díj: 8 ezer dollár: Az Alko-soft elsősorban látássérült magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak kínál megoldást informatikai problémáikra. Saját fejlesztésű, illetve partnerei által fejlesztett szoftver és hardver eszközökkel segíti a látássérült emberek társadalmi beilleszkedését, az informatikai akadálymentesítést.

Házikence Tanoda Kft. (Budapest) – díj: 6 ezer dollár: A Házikence Tanoda komplex tréningeket kínál természetes kozmetikumok készítéséről. A képzések eredményeképpen számos résztvevőjük saját vállalkozást is indított. Ezeket a vállalkozásokat további szolgáltatásokkal segítik: szakmai tanácsadással, technikai segítségnyújtással, az előírásoknak megfelelő műhely biztosításával.

matyodesign (Budapest, Tard) – díj: 6 ezer dollár: A társadalmi vállalkozás hagyományos matyó mintákkal díszített, kézi hímzésű, mindennapi használatra is alkalmas, korszerű ruházati termékeket tervez és készít. Küldetésük a matyó kultúra támogatása abban, hogy megtalálja a helyét a XXI. században, valamint a matyó asszonyok segítése tudásuk és munkájuk elismertetésében és megélhetésük biztosításában.