A Citi Magyarország 2012. évi teljesítménye a kihívásokkal teli piaci környezetben erős maradt

A 13,6%-os vállalati hitelállomány-növekedés a bank hitelezés iránti elkötelezettségét jelzi

2013. április 4.

A Citi Magyarország 2012. évi teljesítménye erős maradt a kihívásokkal teli globális és helyi piaci környezetben, a fióktelep 9,4 milliárd forint adózott eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint. Ezzel a Citi a legnyereségesebb bankok között volt tavaly a hazai piacon, 1,2%-os eszközarányos nyereség (ROA) mellett. A bank teljes hitelállománya 8%-os bővüléssel 154,1 milliárd forintra nőtt a 2011. évihez képest, ezen belül 13,6%-os volt a növekedés a vállalati hitelállományban, ami a bank hitelezés iránti elkötelezettségét jelzi. Batara Sianturi, a Citi Magyarország elnök-vezérigazgatója elmondta: „2012-ben a Citi 200. évfordulóját ünnepeltük világszerte. Tavalyi teljesítményünk kiegyensúlyozott maradt a lakossági, a kkv- és a vállalati üzletágakban, pozitív működési hatékonyság mellett. Tovább növeltük költséghatékonyságunkat, és eredményesen kezeltük hitelkockázatainkat minden üzletágban. Miközben erősítettük hitelezési aktivitásunkat, megőriztük erős likviditásunkat, és hitel/betét arányunk továbbra is az egyik legalacsonyabb maradt a hazai bankszektorban. A kiváló ügyfélkiszolgálás és a találékonyság iránti elkötelezettségünk jegyében változatlan közös célunk, hogy felelős pénzügyi szolgáltatásokkal egy csapatként szolgáljuk magyarországi ügyfeleinket és a közösségeket a jövőben is.”

Újságírók és a bank felsővezetői Batara Sianturi elnök-vezérigazgató előadását hallgatják a Citi Magyarország 2012. évi pénzügyi és üzleti eredményeinek bejelentésére rendezett sajtóeseményen, április 4-én

A Citi Alumni Hálózat elindítása Magyarországon

2012 júniusában a KOGART Házban tartott rendezvényen a bank bejelentette a Citi Alumni Hálózat elindítását Magyarországon. Az eseményen bemutatták a hálózat globális elektronikus platformját a www.citialumninetwork.com címen, ahol minden országnak külön weboldala van, amelyen keresztül a Citi volt alkalmazottai a világ minden táján újra kapcsolatba léphetnek a Citivel, illetve egymással.

Díjak és elismerések

A bank elkötelezettségét a szolgáltatás színvonalának növelése és a rendszerfejlesztések iránt az iparág szereplői és az ügyfelek rekordszámú iparági, illetve ügyfél-elégedettséget jelző díjjal ismerték el tavaly:

• 2012-ben először a Citinek ítélte oda a Legjobb külföldi bank Magyarországon díjat az EMEA Finance magazin;
  • immáron negyedszer, négy egymást követő évben kapta meg a Citi a Legjobb befektetési bank Magyarországon díjat az EMEA Finance 2011-es Europe Banking Awards díjprogramjában;
  • a Citi Magyarországnak ítélte az Államadósság Kezelő Központ Az év elsődleges állampapír-piaci forgalmazója díját 2011-ben;
  • a Citi Magyarország hetedik alkalommal, tavaly is elnyerte a Global Finance magazin Legjobb Vállalati és Intézményi Internet Bank díját Magyarországon;
  • három első helyezést ért el a Citi Magyarország az Euromoney 2012. évi devizapiaci felmérésén. A vállalati szegmensben a spot/forward, az opciók és az e-trading kategóriákban voltak listavezetők;
  • a Global Custodian magazin feltörekvő piacok letétkezelőinek 2012. évi teljesítményét vizsgáló felmérésében a Citi Magyarország immáron 3. éve „Kiemelkedő teljesítményű szolgáltató” (Top Rated) minősítést kapott a vezető ügyfelek kategóriában, valamint „Ajánlott” (Commended) címet a nemzetközi szolgáltatások (Cross-Border/Non-Affiliated) kategóriában;
  • újra, immáron ötödik esztendeje a Citibank 0 Ft-os bankszámlája nyerte Az év lakossági számlacsomagja díjat a 2012 MasterCard – év bankja versenyen;
  • a Citi Magyarország Citigold privátbanki üzletága hat kategóriában nyert első helyezést az Euromoney 2012. évi Privátbanki és vagyonkezelési szolgáltatások felmérésén.
  • Vállalati és intézményi üzletág

A Citi Magyarországnál továbbra is kiemelt figyelemmel szolgálták ki vállalati és intézményi ügyfeleiket, amelyek között a magán-, illetve a közszférában tevékenykedő hazai és nemzetközi nagyvállalatok és intézmények, valamint pénzintézetek szerepelnek. A 100 országot meghaladó fizikai jelenlétükre építve ügyfeleik rendelkezésére bocsátották globális kapcsolatrendszerüket, és elérhetővé tették számukra a nemzetközi tőkepiacok kínálta lehetőségeket. A treasury, a tranzakciós szolgáltatások és a befektetési banki üzletágakban egyaránt jó eredményeket értek el 2012-ben.

Treasury

Citi tranzakciós szolgáltatások

Letétkezelés Multinacionális ügyfelek Hazai nagyvállalatok és intézmények Lakossági és Citi Commercial Bank – vállalati üzletág A 2012-es esztendőt a hitelkártya-, a betéti és befektetési, a hitel-, valamint a kkv-üzletágakban is erős eredményekkel zárta a bank. Optimalizálták a fiókhálózatot, és egy modern digitális eszközökkel ellátott új Citigold Center fiókot nyitottak a 12. kerületi MOM Parkban, amelyet magyarországi elkötelezettségük megerősítése jegyében Marc Luet, a lakossági bank régióvezetője avatott fel novemberben. Ezzel elmondhatják, hogy Budapest összes jelentős, legnagyobb forgalmú bevásárlóközpontjában ki tudják szolgálni ügyfeleiket. 2012-ben is számos új, innovatív terméket és szolgáltatást vezettek be, illetve a meglévőket továbbfejlesztették, többek között:

Befektetési üzletág

Citi Commercial Bank – vállalati üzletág

Társadalmi felelősségvállalási programok

A Citi Magyarországnál továbbra is elkötelezetten támogatják a helyi társadalmi közösségeket céljaik elérésében. A Citi globális társadalmi felelősségvállalási stratégiájával összhangban elsősorban a pénzügyi oktatásra, valamint a társadalmi vállalkozások fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. Közösségi programjaikat az adott területen jeleskedő, nagy szaktudással és jelentős tapasztalattal rendelkező nonprofit partnereikkel közösen alakítják ki és valósítják meg, minden esetben a citibankos önkéntes dolgozók együttműködésével.

Legjelentősebb hosszú távú közösségi programjaik összegzett eredményei:

millió Ft % változás 2011-hez képest
    Megnevezés 2011 2012