Magyar főoldal | Angol főoldal

A JA Europe és a Citi Alapítvány együttműködésük 30. évfordulóját egy 1,2 millió dolláros újabb adománnyal ünnepelte

A Citi Alapítvány „Utak a fejlődéshez” (Pathways to Progress) kezdeményezése keretében megvalósuló együttműködésnek köszönhetően az európai fiatalok további támogatásban részesülnek munkavállalói készségeik és vállalkozói kompetenciáik fejlesztéséhez.

2017. július 18.

A Junior Achievement Europe és a Citi Alapítvány együttműködésük 30. évfordulóján közös programjuk továbbfolytatását jelentették be. A Citi Alapítvány újabb, 1,2 millió dolláros adományával megvalósuló JA-Citi Diákvállalkozás program Európa 19 országában nyújt lehetőséget középiskolai diákok számára a vállalkozói ismereteik és kompetenciáik fejlesztésére.

Ez év elején a Citi Alapítvány kibővítette az „Utak a fejlődéshez” (Pathways to Progress) elnevezésű globális programját, amelynek keretében a következő három évben világszerte további 100 millió dollárral támogatja mintegy 500.000 fiatal munkaerőpiacra való felkészítését.

A közvetlenül a fiatalokat érintő program mellett, a teljes keretből 300.000 dollárt különítettek el egy új stratégiai programra, amelynek köszönhetően hat közép-kelet európai országban (Magyarország, Bulgária, Csehország, Románia, Szlovákia és Törökország) is létrejöhet a JA Europe által alapított Európai Vállalkozói Oktatási Hálózat (JA Europe Entrepreneurship Education Network – EE-HUB). Az első Európai Vállalkozói Oktatási konferenciát Brüsszelben rendezték 2017. július 11-12 között. Az eseményen részt vett többek között Őexcellenciája Fülöp belga király, európai uniós képviselők, non-profit szervezetek, a Citi és más nagyvállalatok szakemberei, hogy megvitassák az európai fiatalság vállalkozói oktatásának a jövőjét.

„A Citi Alapítvány jelentős módon járul hozzá a vállalkozói oktatás fejlesztéséhez az említett hat országban. Napjaink gyorsan változó munkaerő-piaci körülményei között a munkahelyteremtéshez, illetve az elhelyezkedéshez szükséges készségek és ismeretek fejlesztéséhez elengedhetetlen egy stabil vállalkozói oktatási (EE) stratégia megléte. Az együttműködés célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az oktatási és az üzleti szférát, a döntéshozók és a kormányzat bevonásával. Ez az egyik legjobb és legfenntarthatóbb lépés, amivel a fiatalok fejlődését támogathatjuk.” – mondta Caroline Jenner, a JA Europe ügyvezető igazgatója.

A Citi Alapítvány egyike a JA Europe azon partnereinek, akik elsőként vállalták a hátrányos helyzetű fiatalok támogatását. A Citi Alapítvány „több, mint adakozás” szemléletének köszönhetően a Citi önkéntes dolgozói mentorként és zsűritagként kapcsolódtak be a programba. A 2016-2017-es tanév során a közel 45.000 diák mellett 200 Citi önkéntes is részt vett a programban, akik feladatuknak tekintették a vállalkozói oktatás színvonalának emelését.

„Együttműködésünk a JA Europe szervezettel kiemelkedő jelentőségű az új, 100 millió dollárból megvalósuló „Utak a fejlődéshez” elnevezésű programunk megvalósításában. Az ehhez a kezdeményezésünkhöz kapcsolódó felmérés szerint világszerte magas a vállalkozói kedv a fiatalok körében: tíz főből hét (69%) arról álmodik, hogy beindíthatja saját vállalkozását. A Citi Alapítvány elkötelezetten támogatja a fiatalokat abban, hogy megértsék, hogy mi szükséges egy vállalkozás beindításához és fenntartásához, illetve miért fontos a vállalkozói szemlélet. Ezzel segítjük őket felkészülni a gazdasági életben való sikeres szereplésre. Emellett, a hat új Európai Vállalkozói Oktatási Hálózat beindítása elősegíti a jó gyakorlatok és a szaktudás megosztását a civilszervezetek, a döntéshozók, a kormányzatok és a vállalatok között, ezzel is hozzájárulva a fiatal generáció fejlesztéséhez.” – mondta Rachael Barber, a Citi Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának közösségi kapcsolatokért felelős vezetője.